Sayfalar

14 Eylül 2011 Çarşamba

Sürü

Elini verirsen kolunu kaptıracağın insanoğlu ve çoğu zaman düşüncesizlik örneği gösteren boşboğazlığıyla tartmadan konuşması. Atalarımız boşuna dememiş söz gümüş ise sükut altındır diye. Her zaman güçlü olman gerekir onlar karşısında. Başkasının sana bakışları sadece güç aramakta, etkileneceği bir hareket kollamaktadır. Çeşitli şekillerde tezahürü vardır. Bunun felsefesi yapıldı. Batı bu felsefeye hala çok uzak. Felsefemizin temelinde bu düşünce vardır. Rumi de insandan çıkarak koymuştur öğretisini ortaya. Sıfatları insanda bulmuştur. Biz insanın aradığına baktık ve bakıyoruz. Hep güce meraklı oluşuna takıldı aklımız.

Onlara güçsüzlük verirsen hemen alırlar, faydalanırlar ve üste çıkmıştırlar artık. Ast-üst mücadelesindedirler sürekli, farkında olanlar hariç. Gücü gördüklerinde iki tepkileri vardır: hayran olurlar veya kıskanırlar. Hayranlık sahte bir tavırdır, özünde aynısından isteme vardır, kıskançlık ve hasete bulanık bir histir bu. Gücü gören çaresiz ise siner, faydalanabilir ise faydalanır ondan, menfaat peşinde olmayanlar hariç. Ancak gücü aklının tam yetmediği bir şeyde görmek insanda ondakine salt hayranca bakmakla sonuçlanır.

Elini verdiğinde kolunu kaptıran adamın hikayesi gücü başkalarına bırakan adamın hikayesidir. Gardını düşürdüğü anda ne çok itham ve zorlama altında kaldığını kendi bilir. Boşboğazlıkla üzerine gelirler, çaresizce bekler gücün akışını. Sonra dinginlik gelir. Başkalarının meselelerine burun sokmakla güç gösterisinde bulunmayı tercih edenler, iyi yapmadıklarının farkına dahi varamayanlar, hassasiyetten uzak olanlar, olmuşluğun pişmanlığını duymayanlar, güce tutkun yaşamaya devam edecekler. Kim nerede görüyorsa gücü ki kimisi için çevresinden ibarettir o güç, kimisi için çok uzakları görebilmektir, kimisi için ise içine dönebilmektir, ona meyledecektir, istisnasız.

İyilik bir güçtür, güzellik bir güçtür, kötülük bir güçtür, inanç bir güçtür. Gücün kendisine kötü demek değil maksat, kötü veya iyinin dengesi ve kişinin nereye bakmak istediğiyle alakalıdır herşey.

Nurettin Arif - Sürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder